#48 Isten/Ishwar és az Istenségek

Nehéz úgy leírni az Isten szó fogalmát hogy a hindi filozófiában – amiböl a yoga is gyökeredzik – számos számtalan jelenség, kerül a képbe, ugrik be. Egy magyar nyelven gondolkodónak ahol kb 5 szót *(az Úr, a Teremtõ, az Atya, a Mindenható, az Abszolút) használ a köznyelv. Egy angol nyelven gondolkodónak ahol szintén kb.ez az 5-6 szó van, fordítással ugyan azok (The Lord, The Creator, the Father, #Almighty, Absolute) ugyan arra az energiára asszociálunk. S ennek az energiának több jelemzõje van. Ezeket a jellemzõket a Yoga filozófia atya Maharishi Patanjali Ji Ishwara névvel foglalta össze, s a Sankhya filozófia teremtési folyamatába – ami alapjáraton nem említ isteni minõséget, beemelte az Ishwara fogalmát. Ezáltal a yoga elismeri az Ishwara létezését tehát magyarul a yoga filozófia része az Istentudat. Ha pedig része, akkor tud is róla jellemzést adni. Ezek a jellemvonások, jelzõként mind a magyar mind a latin mind pl az angol nyelvben megtalálhatóak. Csak hogy a három legfõbb tulajdonsàgot említsem Mindent tudó, Mindenhol jelenlevõ, Mindenható /résztesen lásd …oldal jegyzet/

Hinduként más képzettársítás történik ha Brahman szót használjuk más ha Vishnut, más ha Shivát. Az 🕉️ Az AUM ezt a három energiát is képsiveli.

Brahman az Abszolút leghatalmasabb energia amibõl minden származik. Õ a tartály, amiben minden tartalom megtalálható. Hatalmasságáról a Shri Mad Bhagavad Gita 10. Fejezetébõl kaphatunk némi rálátást.

Õ maga testi formát is ölt, idõnként amikor úgy érzi a Világnak szüksége van rá. Errõl a 4. Fejezet 6-7-8 énekeibõl tájékozódhatunk.

S akkor azokrók az Istenekrõl,Istennõkrõl, istenségekrõl akiket ilyen néven ismernek mint Ganesh, Lakshmi, Swaraswati, Hanuman, Kali(ka) újabb és újabb képzettársítások születhetnek.

A yoga elismeri a személyes Isten fogalmát, s azzal is dolgozik majd a késõbbi belsõ yoga folyamatok kapcsán tehát a meditációban Dhyana, ha az egyén ezt érzi segítségnek (beej) a Samadhi*megvilágosodás elérésében.

Összeségében ha mindezt átláttuk megérthetjük hogy ezért, minden embernek – aki a yoga útját járja,- más más képe lesz az Ishwar fogalom kapcsán. Így mást láthat lelki szemei elõtt ha ezt a fogalmat hallja “A személy, Aladár” és mást láthat “B személy, Béla”.

Így aztán megértésre kerülhet, hogy a yoga nem függ vallástól egyetlen valástól sem! S maga sem az. A jóga folyamat, egy rendszer arra, mit tehetek egyénként, hogy egyesüljek mint tartalom, a tárolóval.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s