#43 Isten/Ishwar és az Istenségek

Nehéz úgy leírni az Isten szó fogalmát hogy a hindi filozófiában – amiből a yoga is gyökeredzik – számos számtalan jelenség, kerül a képbe, ugrik be. Egy magyar nyelven gondolkodónak ahol kb. 5 szót *(az Úr, a Teremtő, az Atya, a Mindenható, az Abszolút) használ a köznyelv. Egy angol nyelven gondolkodónak ahol szintén kb. ez az 5-6 szó van, fordítással ugyan azok (The Lord, The Creator, the Father, #Almighty, Absolute) ugyan arra az energiára asszociálunk. S ennek az energiának több jellemzője van. Ezeket a jellemzőket a Yoga filozófia atya Maharishi Patanjali Ji Ishwara névvel foglalta össze, s a Sankhya filozófia teremtési folyamatába – ami alapjáraton nem említ isteni minőséget, beemelte az Ishwara fogalmát. Ezáltal a yoga elismeri az Ishwara létezését tehát magyarul a yoga filozófia része az Istentudat. Ha pedig része, akkor tud is róla jellemzést adni. Ezek a jellemvonások, jelzőként mind a magyar mind a latin mind pl. az angol nyelvben megtalálhatóak. Csak hogy a három legfőbb tulajdonságot említsem Mindent tudó, Mindenhol jelenlevő, Mindenható.

Hinduként más képzettársítás történik ha Brahman szót használjuk más ha Vishnut, más ha Shivát. Az 🕉️ Az AUM ezt a három energiát is képviseli.

Brahman az Abszolút leghatalmasabb energia amiből minden származik. Ő a tartály, amiben minden tartalom megtalálható. Hatalmasságáról a Shri Mad Bhagavad Gita 10. Fejezetéből kaphatunk némi rálátást.

Ő maga testi formát is ölt, időnként amikor úgy érzi a Világnak szüksége van rá. Errõl a 4. Fejezet 6-7-8 énekeiből tájékozódhatunk.

S akkor azokról az Istenekről,Istennőkről, istenségekről akiket ilyen néven ismernek mint Ganesh, Lakshmi, Swaraswati, Hanuman, Kali(ka) újabb és újabb képzettársítások születhetnek.

A yoga elismeri a személyes Isten fogalmát, s azzal is dolgozik majd a későbbi belsõ yoga folyamatok kapcsán tehát a meditációban Dhyana, ha az egyén ezt érzi segítségnek (beej) a Samadhi*megvilágosodás elérésében.

Összességében ha mindezt átláttuk megérthetjük hogy ezért, minden embernek – aki a yoga útját járja,- más más képe lesz az Ishwar fogalom kapcsán. Így mást láthat lelki szemei előtt ha ezt a fogalmat hallja “A személy, Aladár” és mást láthat “B személy, Béla”.

Így aztán megértésre kerülhet, hogy a yoga nem függ vallástól egyetlen válástól sem! S maga sem az. A jóga folyamat, egy rendszer arra, mit tehetek egyénként, hogy egyesüljek mint tartalom, a tárolóval.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s